Shelly hoof webSymptomen

De witte lijn in een hoef is de overgang tussen nagel (hoefwand) en de rest van de hoef. Het houdt de nagel stevig vast. Tevens moet de witte lijn het groeien van de nagel toelaten zonder dat de verbinding los gaat. De witte lijn (Laminae) is een gelaagde structuur. Als een soort klittenband verankert het de nagel, terwijl er toch een schuivende beweging voor de groei mogelijk is.

Witte lijn degeneratie, ook wel 'shelly hoof' genoemd, is een verschijnsel waarbij de witte lijn loslaat. Er ontstaat een holte onder de hoefwand. Het is geen ziekte, die veroorzaakt wordt door een bepaalde ziekteverwekker. Witte lijn degeneratie is een verschijnsel, dat op zich niet schadelijk of pijnlijk is. Wel maakt het de hoef kwetsbaar. In de holte kunnen zich vuil en bacteriën ophopen, wat weer kan leiden tot irritatie of ontstekingen. De gevoeligheid voor allerlei hoefaandoeningen zoals rotkreupel wordt groter.

Diverse onderzoeken in Engeland hebben laten zien dat bij tientallen procenten van de schapen shelly hoof voorkomt. Ook in Nederland komt dit verschijnsel regelmatig voor. De ene houder heeft er meer last van dan de andere fokker. Verder steekt het verschijnsel in bepaalde perioden of bij beweiding op bepaalde terreinen de kop op.

Behandeling

De gangbare behandeling is het wegsnijden van het losstaande deel van de nagel tot aan de plaats waar de nagel tegen de hoef aan zit. In veel gevallen, maar niet altijd, groeit de nagel weer correct uit.

Preventie

De oorzaken van witte lijn degeneratie zijn grotendeels onbekend. Wel zijn er enkele factoren die een rol zouden kunnen spelen.

Bodem

Shelly hoof lijkt meer voor te komen bij dieren die op een ruige natte ondergrond lopen dan op droge grond.

Voeding

Verstoringen in de voedingsbalans zouden een rol kunnen spelen. Bij bepaalde tekorten is het lichaam niet in staat om een robuuste witte lijn structuur in stand te houden. In Engeland loopt een onderzoek naar het effect van toediening van extra Biotine (vitamine H of B8).

Erfelijke gevoeligheid

De gevoeligheid voor shelly hoof is voor een deel erfelijk bepaald. Selectie op ongevoeligheid is daarom mogelijk.

Referenties

'Shelly hoof treft zestig procent van Ierse schapen', Het Schaap, augustus 2011
Characterisation of white line degeneration in sheep and evidence for genetic influences on its occurrence, Joanne Conington & Laura Nicoll & Stephen Mitchell & L. Bünger