20 april 2020

Gedeputeerde Staten van Drenthe hebben € 50.000,- beschikbaar gesteld voor preventieve maatregelen waarmee schapen- en geitenhouders hun dieren kunnen beschermen tegen wolven. De gebiedscommissie, waarin ook een vertegenwoordiger van het Platform KSG zitting heeft, kan direct aan de slag. Dit betekent dat binnenkort aanvragen van schapen- en geitenhouders kunnen worden toegewezen. Het budget van € 50.000,- is uiteraard lang niet toereikend om alle benodigde preventieve maatregelen te nemen, maar er is een beginnetje.

Het Platform KSG wil dat in Drenthe dezelfde vergoedingsregeling als die in Gelderland wordt voorgesteld wordt toegepast. Deze regeling is ontworpen op basis van de ervaringen met een aantal pilot projecten en is goed onderbouwd. Schapen- en geitenhouders kunnen hiermee uit de voeten, dus in Drenthe hoeft niet opnieuw het wiel te worden uitgevonden. Tot nu toe gaat het in Drenthe erg langzaam. Om concreet aan te geven dat schapenhouders werk willen maken van preventie en om vaart te maken hebben wij een formulier gemaakt waarmee geinteresseerde schapen- en geitenhouders in Drenthe aan kunnen geven dat zij belangstelling hebben. Als er meer belangstelling is dan het huidige budget toelaat dan zullen wij ervoor pleiten het budget te vergroten. Lees eerst de toelichting.

Factsheet - specifieke eisen aan wolfwerende afrasteringen (pdf) >

Factsheet - Vergoedingen en rekenvoorbeelden (pdf) >

Aanvraagformulier preventie wolvenschade Drenthe (docx) >

U kunt het ingevulde formulier sturen naar onze vertegenwoordiger in de voorlopige gebiedscommissie Drenthe, Gijsbert Six, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Wij geven de ontvangen formulieren door aan de provincie. Wij zetten ons in om de aanvragen volgens de Gelderse regeling gehonoreerd te krijgen. Voor vragen kunt u ook bij hem terecht: 06-24255303.

Update: Vanaf 1-1-2021 is er een in deel van Drenthe een subsidieregeling. Schapen- en geitenhouders kunnen hun aanvraag rechtstreeks indienen bij de provincie. Hieronder een link met meer informatie:

https://www.provincie.drenthe.nl/loket/subsidieloket/alle-subsidies-rij-0/@137637/subsidie-voorkomen/

vaste afrastering draden